(Artikelserie Dit og mit kort, 192). Efter mandagens nyhed om, at en masse grunddata nu bliver frie per 1. januar 2013, så er det dansk OpenStreetMap community begyndt at orientere sig i grunddatakataloget, hvad der evt. kunne være relevant af data for at værdiberige OpenStreetMaps database.
Et datasæt som jeg personligt selv mener kunne være en god start for OpenStreetMap Danmark er at få en kopi af alle landets 98 kommuners vej- og stimidter (såkaldt FOT data). Nu har nogle kommuner allerede givet deres vej- og stimidter data fri til brug for OpenStreetMap. Det drejer sig om følgende kommuner Stevns, Kolding, Frederikshavn, Frederikssund, Egedal, Herlev og Ballerup.
Jonas Häggqvist har lavet et online værktøj, hvor der kan sammenlignes mellem OpenStreetMap og så de ovenstående kommuners vej- og stimidter. Hvis vi ser på to eksempler -Vi tager først Frederikssund som er vist i billedet nede under. (Frederikssund kan ses i det interaktive kort her)
Så betyder de røde felter, at her har Frederiksssund Kommune mere vej- og stimidter. Jo kraftigere rød et felt er, jo mere indhold i Frederikssunds favør. Grønne felter betyder så at OpenStreetMap og Frederikssund Kommune har lige meget indhold. Det er så typisk stier, at OpenStreetMap mangler i disse røde felter. En lokalkendt OpenStreetMap frivillig kan så dykke ned i de røde felter, og så få lagt de evt. manglende stier ind.
Tager vi så Kolding Kommune som et andet eksempel. (Kolding kan ses i det interaktive kort her)
Her er et helt anderledes billede – De blå felter betyder, at her har OpenStreetMap mere vej- og stimidter indhold. Kolding Kommune kunne så hente OpenStreetMap data og kigge på, hvor de evt. mangler at få veje og stier ind.
Et landsdækkende vej og stimidter datasæt vil hurtigt kunne give OpenStreetMap frivillige indblik i, hvor der skal sættes ind. Samlet set har landets 98 kommuner ca. 207.000 km vejnet og OpenStreetMap har i skrivende stund ca. 151.000 km vejnet.
Nu er det ikke alt kommunerne har registreret. Faktisk er der nogle kommuner, der bevidst undlader at kortlægge offentligt tilgængelige stier ned til kysten. Det skyldes, at nogle af disse kommuner ikke gider at slås (min tolkning) med lodsejere/godsejere, som absolut ikke synes at folk skal vade langs med stierne på deres jord ned til kysten.
OpenStreetMap frivillige er ganske ligeglade med disse lokale magtkampe og pleasing af bestemte grupper. Er en sti offentligt tilgængelig jfr. loven, så hører den naturligvis til på et kort, uanset hvad nogle måtte mene om dette PUNKTUM!