(Artikelserie Dit og mit kort, 242). Det ottende afsnit om Overpass søgninger skal handle om en ny funktion kaldt Difference-Operator, som jeg bedre vil betragte som en NOT søgeoperator. OpenStreetMap følger Wikipedias ide om at man hele tiden kan gøre/værdiberige artikler bedre, hvis man har mere information at tilføje.
I OpenStreetMap regi er det at tilføje endnu flere tags (key + value) til et allerede eksisterende geografisk objekt i OpenStreetMaps database. Hvis du nu har et tag (key + value) som du finder er meget relevant og giver god mening at tilføje geografisk objekt type XX. Du ønsker at vide hvilke geografiske objekter af typen XX som ikke (NOT kommer ind her) har fået et bestemt tag (key + value) endnu. Dette kan vi lave i en søgning med den nye Difference-Operator funktion i Overpass.
Vi tager her som case trapper (tag highway=steps
) som ikke har fået tilføjet tagget (step_count=ETTALHER
) endnu i København/Frederiksberg området (prøv søgningen her)
(Billede – Overpass søgning med Difference-Operator)
I venstre side vil du kunne se syntaksen for Overpass søgningen. I højre side på kortet skulle du (dags dato) se 381 trapper i området som ikke er blevet talt endnu, da tagget “step_count=ETTALHER
” mangler.
(Billede – Kort med trapper der ikke er talt op)
Overpass Turbo giver mulighed for at eksportere et kortudsnit som et billede. Så zoom hen til det område, du vil gå i krig med. Dernæste vælger du oppe “Eksporter“>”Kort“>”som png billede” og nu skulle der gerne hentes et billede ned. Se billedet nedenfor med eksport fra Christianshavns området. (fuld størrelse af billedet kan ses her)
(Billede – Kortudsnit ved Christianshavn af manglende talte trapper)
Du kan printe dette billede ud og tage med ud på din løbetur sammen med en kuglepen og dit kamera. På det printede kort kan du så skrive antal trappetrin efterhånden som du får løbet dem igennem. Nu er det ikke kun trappetrin, der er de eneste interessante tags – oplysninger om man i kørestol kan komme op/ned ad trappen (tag wheelchair=no/yes)
, er der et gelænder at holde fast i (tag handrail=yes/no
), er der en cykelrampe ( tag ramp:bicycle=yes/no ) og er trappen belyst om aftenen (tag lit=yes/no
) er også nyttigt. For at huske alle disse oplysninger, så kommer dit kamera dig til hjælp – Tag billeder af trapperne og hjemme igen så gense dem og dernæst læg så tags ind i OpenStreetMap.
Et eksempel med en trappe i billedet nedenfor er fra Frederikssund Sygehus.
(Billede – Trappe ved Frederikssund Sygehus)
Og de tags som der er brugt til at beskrive trappen kan ses i det næste billede (eller se på OpenStreeetMap her). OpenStreetMaps Wiki har mere information om trapper her.
(Billede – Tag beskrivelsen for trappe ved Frederikssunds Sygehus)
Hvorfor bruge tid på kortlægning af dette og hvad er nytten af trapper? OpenStreetMap er de eneste som i stor stil kortlægger trapper. Der er pt. ca. 6700 km trapper globalt kortlagt og i Danmark er er vi oppe på en total længde på 57,8 km af trapper. Trapper i OpenStreetMap regi kan fortælle dårligt gående eller folk i kørestol, at her skal de ikke bevæge sig hen/ud. Blinde kan få læst advarsel op om at der er trapper på vej (Læs BBC artikel fra i går om en blind der bruger BlindSquare – som er baseret på OpenStreetMaps geodata). Folk på cykelferie kan også orientere sig om der er trapper på vej og dermed finde en anden vej, eller beslutte sig for, hvis der er cykelrampe at trække cyklerne ned.
Der er selvfølgelig lang vej endnu før alle trapper i verden er kortlagt. Men den mission starter jo hos dig og i dit lokalområde. Hvad med at afveksle dine motionsture med dataindsamlinger? – Lav en dataindsamlings udfordring mod dine venner på, hvem får talt flest trapper i jeres lokalområde (samt gerne tilføjet med nogle af de andre ovennævnte tags).
En anden udfordring kunne at være at tælle cykelparkeringspladser (tag amenity=bicycle_parking
), hvor tagget “capacity=ETTALHER
” ikke er brugt endnu. Samme område søgning som ved trappeeksempel kan prøves her. Der skulle pt. være 195 cykelparkeringspladser i København/Frederiksberg området, der ikke er blevet optalt endnu.
(Billede – Ej optalte cykelparkeringspladser i København)
Du kan selvfølgelig ændre i Overpass søgningerne til dit eget lokalområde samt efter andre geografiske objekter.