(Artikelserie Dit og mit kort, 233). Frédéric Bonifas har lavet et interaktivt verdenskort (geodata er fra 15. juni. 2013) , der viser hvilke lande OpenStreetMap frivillige kortlægger i udover deres eget hjemland. Hvis du klikker fx på Tyskland vil du her se verdens lande i forskellige farver.
(Billede – OpenStreetMap tyske frivilliges bidrag til andre lande)
Jo kraftigere rød farve på et land jo flere punkter (OpenStreetMap lingo = nodes) er der bidraget med af OpenStreetMap frivillige fra Tyskland. Bemærk at Frankrig, Spanien og Italien får en del bidrag fra tyskere. Det er det fænomen som kan tillægges turistkortlægning, dvs OpenStreetMap frivillige tyskere på ferie i disse lande tilføjer/bidrager med geodata af POIs, manglende stier osv, hvad de nu engang har set/observeret på deres ferie. Resten af de fleste af verdens lande skyldes så primært sofakortlægning (kortlægning i lande/steder du har aldrig besøgt i virkeligheden).
(Billede – Farveskema med antal punkter bidraget med)
Klikker du på Danmark, så vil du se at Cuba er det land i verden danske OpenStreetMap frivillige (baseret på 15. juni 2013 geodata) har kortlagt mest i. Det ses også at danskerne bidrager mere i Nordkorea end i Sydkorea. Dette kan evt. skyldes at i vinters bragte mange danske medier historien om, at Google Maps var de første som havde lavet vektorkort over dette lukkede land. Flere danske medier røg direkte i den geohoax fælde. Omtalen kan have sendt nogle danske OpenStreetMap frivillige på en virtuelt kortlægningsrejse til Nordkorea.
NB – Hverken OpenStreetMap eller Google Maps har noget komplet kort over Nordkorea endnu.
(Billede – OpenStreetMap danske frivilliges bidrag til andre lande)
Opdatering – kl. 2:00 27. juli – Hvordan kan det være at klik på Cuba eller Nordkorea giver sofakortlægning i mange andre lande, da befolkningen i disse lande stort set ikke har adgang til internettet? Svaret er at det kan være eksil cubanere eller nordkoreanere som opretter en OpenStreetMap konto og så laver deres første eller mange redigeringer i deres ex-land og dernæst laver redigeringer andre steder i verden.
Ovenstående mashup burde laves i en version, hvor der bliver justeret for befolkningernes størrelse – Total sum af større vestlige befolkninger vil hurtigere bidrage med meget geodata udenfor deres eget land jfr. at der er flere OpenStreetMap frivillige i disse lande. Der er ingen tvivl om, at Tyskland også her vil være førende. Det er beregnet, at hvis resten af verden var lige så aktive (målt på antal deltagere) som OpenStreetMap Tyskland, så ville der være ca. 40.000 daglige bidragsydere globalt – Globalt er tallet i gennemsnit. ca 2600 daglige bidragsydere.
Beslægtet artikel “Hvor er der størst geodata koncentration i OpenStreetMap?“