Quantcast
Channel: Neogeografen » Openstreetmap
Viewing all articles
Browse latest Browse all 137

Wikipedia går 2D geotagging

$
0
0

(Artikelserie Dit og mit kort, 188). Det er ikke nogen videre hemmelighed at Wikipedia på iPhone og Android gik all-in med OpenStreetMap i foråret. Og Wikipedia er begyndt at bruge OpenStreetMap mere og mere til at forbedre deres artikler.

Lad os tage et eksempel med artiklen Berlin Zoo. Oppe i højre hjørne vil du se nogle koordinater “52° 30′ 30″ N, 13° 20′ 15″ Ø“. Det er så geotagget for artiklen, som man i flere år har har kunne give en artikel, hvis den indeholder geografisk information.

Nu er der så det lille men, Berlin Zoo er ikke et enkelt punkt (punktet “52° 30′ 30″ N, 13° 20′ 15″ Ø”), men derimod et område (polygon). Her kommer så OpenStreetMaps tagging af Berlin Zoo ind i billedet. Hvis du klikker på det lille globusikon (igen oppe i højre hjørne), så dukker der et lille interaktivt kort op (du skal have slået JavaScript til i din browser) og du vil kunne se Berlin Zoo angivet som et område (rød farve). Kortet i dette WikiMiniAtlas er desuden bygget på OpenStreetMaps geodata.

Hvordan ved Wikipedia hvilke artikler der skal flettes sammen med hvilke geografiske objekter i OpenStreetMap? – Der kan jo være flere byer med samme navn fx Paris, Valby, Dalby o.s.v. Svaret ligger i en standardmetode for at linke geografiske objekter fra OpenStreetMap til Wikipedia artikler. Lad os se på Berlin Zoo området i OpenStreetMap. Områdepolygonen er beskrevet i denne polygon.

Læg mærke til tagget “wikipedia=de:Zoologischer Garten Berlin” – her sker sammenkoblingen. Man behøver kun at angive et wikipedia tag i OpenStreetMap. Reglen er, at man linker til Wikipedia artiklen på det sprog, hvor det geografiske objekt (land) befinder sig i. Nu vil Wikipedia kunne automatisk sammenflette alle sprog, som et givent geografisk emne med hvad artiklen omhandler og hvor henne i verden.

Prøv i dit åbne WikiMiniAtlas med Berlin Zoo at skifte sprog i “Vis etiketter fra” til fx fransk og du vil nu på kortet se, at der står “Zoo de Berlin”.

På denne måde kan Wikipedia opbygge et hav af kort på forskellige sprog med stednavnene stavet på ens eget sprog. Forudsætter selvfølgelig, at der er skrevet en artikel på pågældende sprog.

Så hvis du er OpenStreetMap frivillig, så hjælper du Wikipedia med at blive bedre, hver eneste gang du du samenfletter et geografisk objekt med artiklen i Wikipedia. Der skulle være ca. 1,6 millioner artikler på alle sprog, som er blevet geotagget i Wikipedia. OpenStreetMap har indtil videre flettet ca. 219042 geografiske objekter (verden over) sammen med Wikipedia.

For Danmarks vedkommende har OpenStreetMap frivillige flettet ca. 1100 sammen med Wikipedia, hvor jeg er overbevist om, at der mindst er 5000 artikler for Danmark. Så der er masser af arbejde endnu. OpenStreetMap har på deres wiki en guide til Wikipedia linking.

Min næste artikel er om et projekt med, hvordan Wikipedia sprog- og videnskorpus kan hjælpe OpenStreetMap med at blive endnu bedre.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 137

Trending Articles


Grand galla med gull og glitter


Psykiater Tonny Westergaard


Jav Uncensored - Tokyo-Hot n1002 Miyu Kitagawa


Moriya Suwako (Touhou)


BRODERET KLOKKESTRENG MED ORDSPROG 14 X 135 CM.


Naruto Shippuden Episode 471 Subtitle Indonesia


Fin gl. teske i sølv - 2 tårnet - stemplet


Kaffefilterholder fra Knabstrup


Anders Agger i Herstedvester


Onkel Joakims Lykkemønt *3 stk* *** Perfekt Stand ***


Sælges: Coral Beta/Flat (Højttaler-enheder)


Starwars landspeeder 7110


NMB48 – Durian Shounen (Dance Version) [2015.07.15]


Le bonheur | question de l'autre


Scope.dk som agent?


Akemi Homura & Kaname Madoka (Puella Magi Madoka Magica)


Tidemands taffel-marmelade julen1934+julen 1937+julen 1938.


Re: KZUBR MIG/MMA 300 zamena tranzistora


Analyse 0 mundtlig eksamen


DIY - Hæklet bil og flyvemaskine